Gå direkt till innehåll
Mjölkbönderna Herman van Dijk och Henry Petter i Holland har använt Triomatic systemet i 14 år för att fodra sina 250 mjölkkor.
Mjölkbönderna Herman van Dijk och Henry Petter i Holland har använt Triomatic systemet i 14 år för att fodra sina 250 mjölkkor.

Pressmeddelande -

Triomatic – förenklad utfodring som ger frihet

Triomatic utfordringssystem från Triolet ger en flexibel och trygg utfodring för välmående djur och bättre resultat. Fodret delas ut med största möjliga noggrannhet och användaren kan ange exakt rätt mängd foder och exakt rätt blandning. Djuret får färskt foder hela tiden baserat på deras behov. Användaren får tydlig översikt med enkel kontroll och mer frihet i livet.

Det har visat sig att om djuren får mat mer regelbundet ger det högre foderupptag, högre mjölkproduktion, bättre hälsa och högre fertilitet. För att kunna utfodra mer regelbundet har det moderna jordbruket i allt större grad gått över till automatiska utfodringssystem. Trioliet har utvecklat utfodringssystemet Triomatic – där styrkan ligger i enkelheten. Triomatic innehåller inte en massa krånglig elektronik. Den är enkel att ställa in och enkel att använda. Systemet kräver endast lite underhåll och kan användas till så lite som 50 till 60 kor.

– Automatisk utfodring är verkligen nästa naturliga steg i att utveckla och förenkla livet som lantbrukare med djurhållning. Som importör i Sverige för Trioliet ser vi på Trejon deras Triomatic program som en stor del av vår framtida utveckling och det känns väldigt tryggt för oss att veta att Trioliet inte bara har lång erfarenhet kring utfodringsteknik utan även inom automatiken, säger Johan Schols, försäljnings- och marknadschef på Trejon.

Triomatic systemet används i flera länder med goda resultat. Mjölkbönderna Herman van Dijk och Henry Petter i Holland har använt systemet i 14 år för att fodra sina 250 mjölkkor. De beskriver hur de har fått bättre resultat med enklare styrning och lägre kostnader.

– Förut la vi 2 timmar per dag, eller 14 timmar per vecka på fodring. Nu tar det oss runt 4,5 timme per vecka. Vi kan även fodra oftare och på nattetid utan att vi fysiskt behöver vara där, vilket sparar på elkostnaderna. Vi hanterar omkring 80 ton foder per vecka men har nu ett svin på endast runt 15kg samtidigt som djuren alltid får färskt foder. Det är bättre för djuren och bättre för oss. Vi har fått mer tid och frihet samtidigt som korna mår bättre och ger bättre mjölk, säger Herman van Dijk.

Hela systemet består av två delar: blandare/utfodringskök och utfodringsroboten. En processdator styr hela systemet och ger information om alla ransoner, utfodringsfrekvens och utfodringstider – allt visat via ett tydligt och enkelt datorprogram. Färskt foder kan delas ut upp till 12 gånger per utfodringsgrupp per 24-timmar, därmed stimuleras djuren att konstant ta in och smälta maten. På så sätt får även lågrankade djur en möjlighet att äta och bearbeta färskt foder konstant. Datorn säkerställer att programmen genomförs och att djuren får rätt blandning och fodermängd per grupp och i rätt tid. Det automatiserade processen minskar även fodersvinnet och har en positiv inverkan på miljön.

– En investering i en Triomatic lösning ska motiveras genom alla de olika fördelarna. Det är inte bara den rena avkastningen utan det är avkastningen i förhållande till intag, låga förluster, kvalitén på mjölken och det rena välbefinnandet för djuren som ger helheten. Lägg där till ett lager av ökad flexibilitet och möjlighet till ett liv mindre styrt av djurens basala behov så har man en lösning för den moderne lantbrukaren, avslutar Johan Schols.

Trioliet marknadsförs i Sverige av Trejon sedan 2010 och även i Sverige finns ett antal Triomatic anläggningar i drift.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Trejon, med huvudkontor utanför Umeå, har anor tillbaka till 1940-talet. 1980 expanderade företaget och blev generalagent för lantbruks- och entreprenadmaskiner i Sverige. Idag är vi en av de ledande maskintillverkarna och maskinleverantörerna inom entreprenad, skogsbruk, lantbruk och parkverksamhet via ett rikstäckande nät av återförsäljare.

Trejon har mångårig erfarenhet inom branschen - både som producent och grossist. Trejon är egen producent av OPTIMAL-maskinerna för park och vägunderhåll, kompaktlastaren FLEXITRAC och MULTIFOREST skogsvagnar och kranar. I vårt breda produktprogram ingår flera av Europas ledande maskintillverkare; Trioliet, Teagle, Speed, Pichon, HakkiPILKE, Berti, Rotomec, Multicargo, Pel-Tuote, Göweil m.fl.

Trejon är ISO-certifierade inom kvalitet 9001 och miljö 14001, vilket innebär att kvalitén på Trejons åtaganden höjts ytterligare.

Tillsammans skapar vi en bra dag – en Trejondag.

Kontakter

Johan Schols

Johan Schols

Presskontakt Marknadsansvarig Försäljning 0935-399 20

Relaterat innehåll